A szelén a glutation-peroxidáz enzim alkotórésze, biológiai antioxidáns hatású. Semlegesíti a takarmányokban lévő telítetlen zsírsavak oxidációjakor keletkező káros peroxidokat, s ezáltal védi az állatok sejtjeinek membránját. Az E-vitamin serkenti az antitestképződést, ezáltal javítja az állatok ellenállóképességét, gátolja a zsírok avasodását, antioxidáns hatású. A kötött homok, meszes-vulkanikus talajokon termesztett takarmányoknak elégtelen a szeléntartalma. A szelénhiányt a takarmány magas telítetlen zsírsav-tartalma, fehérjehiánya, mikotoxinok, peszticidek jelenléte, magas réz-, cink- és szulfáttartalom is fokozhatja. A takarmányok magas telítetlen zsírsav-tartalma pedig tönkreteszi a takarmány E-vitamin-készletét. Az E-vitamin jelentős része szárítás, raktározás közben elbomlik. A szelén és az E-vitamin hiány következtében károsodnak a szív, a máj és a vázizomzat sejtjei, mozgásszervi és szaporodásbiológiai gondok jelentkezhetnek.
• Sertésnél: heveny szívhalál, szederszív-betegség, hepatosis diaetetica, MMA-szindróma, gyenge termékenyülési eredmények stb. megelőzésére, továbbá tenyészállatok takarmányához keverve célszerű alkalmazni.
• Szarvasmarhánál mozgásszervi zavarok (paralitikus myoglobinaemia), illetve a magzatburok-visszatartás, a magas szomatikus sejtszám, és a tőgygyulladások kialakulásának megelőzésére adható.
• Vemhes anyajuhoknak adva megakadályozza a bárányok szív- és vázizomelfajulásának kifejlődését.
Adagolás: 1%-ban (10 kg/tonna) a sertéstakarmányhoz adagolva, annak E-vitamin tartalmát 20 mg/kg, szeléntartalmát 0,2 mg/kg értékkel növeli.
Teheneknél a mozgásszervi zavarok megelőzésére legelőrehajtás körüli időszakban, a szomatikus sejtszám és a magzatburok-visszatartás csökkentésére pedig az ellés előtti 10-14 naptól a laktáció második havának végéig 50-100 g/nap adandó állatonként.
Anyajuhoknak a vemhesség második harmadától a bárányok elválasztásáig kell adagolni, napi 10 g/anyajuh dózisban.